Mi az az alulbiztosítottság?

Az alulbiztosítottság az az állapot, amikor a biztosított vagyontárgy tényleges – újraépítési vagy beszerzési - értéke meghaladja a szerződésben rögzített, kár esetén maximálisan kifizethető biztosítási összeget.  

Azaz pl. ha tűz miatt leég a házad ,  alulbiztosítottság esetén a biztosító nem fogja az újraépítéshez szükséges teljes költséget kifizetni neked. De hogy fordulhat ez elő?

A biztosítási szerződésben meghatározzuk 

  • a biztosítandó dolgot (ingatlan, vagyontárgyak stb.),
  • a biztosítási eseményeket, amire a biztosítási szolgáltatás szól (pl. vihar, betörés, beázás stb.), és a szerződésben rögzítjük,
  • a kockázatokhoz és a vagyontárgyakhoz tartozó biztosítási összeget, ami megmutatja, hogy egyes károk esetén maximálisan mennyit fizethetünk.

Azt, hogy mennyi a szerződéskötéskor elfogadott biztosítási összeg, a kötvényeden tudod ellenőrizni az egyes vagyontárgyak és kockázatok (biztosítási események és szolgáltatások) mellett feltüntetve. 

A pro rata kártérítés azt jelenti, hogy a biztosító a kárt arányosítottan téríti meg. A kifizetett kárösszeg úgy aránylik a kár tényleges mértékéhez, ahogyan a biztosítási összeg aránylik az ingóság vagy vagyontárgy tényleges (újjáépítési vagy újrabeszerzési) értékéhez. Gondolj bele, hogy ha egy vihar elviszi a tetőd, akkor alulbiztosítottság esetén egészen biztosan nem fogsz tudni új tetőt építeni a házadra  a kifizetett kárösszegből. 

Összességében véve, évente érdemes felülvizsgálni a lakásbiztosítási szerződésedet, hogy az abban megadott biztosítási összegek valóban megfelelnek-e az aktuális piaci helyzetnek.


Forrás: www.generali.hu